Betrokkenheid bij de Bibliotheek

Geschreven door Marieke Boerma. Geplaatst in Onderzoeksresultaten

Het BiebPanel onderzoek van juni 2017 ging over de betrokkenheid van BiebPanelleden bij de Bibliotheek: in hoeverre voelen BiebPanelleden zich betrokken bij de Bibliotheek en in welke mate zou men zich in de toekomst willen inzetten? Hoe kijken BiebPanelleden tegen een vriendenabonnement en sponsoring aan? En in hoeverre is men bereid de Bibliotheek financieel te steunen? Deze vragen zijn beantwoord door 15.994 BiebPanelleden van circa 85 verschillende bibliotheken.

Huidige betrokkenheid en inzetten in de toekomst

De meerderheid van de BiebPanelleden is niet betrokken bij de Bibliotheek. Een klein deel (5%) geeft aan wel eens gratis hulp aan te bieden of geld te doneren. Voor de toekomst is er wel meer bereidwilligheid om zich in te zetten voor de Bibliotheek. Een op de acht BiebPanelleden geeft aan dat ze zeker/waarschijnlijk willen helpen bij projecten of activiteiten in de Bibliotheek. Het thema waar BiebPanelleden zich het meest voor willen inzetten is het tegengaan van laaggeletterdheid (37%), gevolgd door lezen bij kinderen (35%), activiteiten voor ouderen (25%) en lezen bij volwassenen (24%).

 

Vriendenabonnement

Eén van de abonnementen van de Bibliotheek is het vriendenabonnement. Dit is een duurder abonnement waarmee je als abonnee de Bibliotheek steunt. In ruil daarvoor krijg je als lid extra voordeel, zoals kortingen op activiteiten en cursussen in de Bibliotheek. Van de BiebPanelleden spreekt bijna twee op de tien dit aan.

 

Donatie en sponsoring

Drie op de tien BiebPanelleden zou de Bibliotheek misschien (financieel) willen ondersteunen door een donatie of gift, en een klein gedeelte (3%) is daar zeker van. Ook sponsoring is een onderdeel van de financiering. Het merendeel accepteert sponsoring van de Bibliotheek door commerciële bedrijven, al vindt de helft dat er wel voorwaarden verbonden zijn aan sponsoring zoals het waarborgen van onafhankelijkheid. Drie op de tien BiebPanelleden vinden sponsoring (helemaal) niet passen bij de Bibliotheek.

In de afbeelding hieronder zijn de belangrijkste resultaten voor het onderzoek nog een keer visueel weergegeven (klik op de afbeelding om deze te vergroten).