Activiteiten

Geschreven door Marieke Boerma. Geplaatst in Onderzoeksresultaten

Het eerste reguliere BiebPanel onderzoek van 2019 heeft als onderwerp activiteiten, van zowel de bibliotheek als van andere organisaties. Er hebben ruim 13.000 BiebPanelleden aan het onderzoek deelgenomen verspreid over 80 basisbibliotheken. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de ondervraagden activiteiten bij de bibliotheek en eventueel een andere organisatie bezoekt en vier op de tien alleen activiteiten bij andere organisaties. Ook vier op de tien bezoeken nooit activiteiten.

 

Meest bezochte activiteiten in het algemeen zijn muziekoptredens, tentoonstellingen en filmvertoningen. Bij de bibliotheek zijn de meest bezochte activiteiten informatieve lezingen, tentoonstellingen, schrijverspresentaties en kinderactiviteiten. Activiteiten bij de bibliotheek worden minder frequent bezocht dan activiteiten bij andere organisaties.

 

Redenen om geen activiteiten bij de bibliotheek te bezoeken zijn met name dat het tijdstip niet uitkomt, de inhoud niet aanspreekt, desinteresse in activiteiten, tijdgebrek en niet op de hoogte zijn van het aanbod.

 

Panelleden gaan vooral op zoek naar activiteiten via de (lokale) krant, de website van de organisatie, nieuwsbrieven en vrienden en familie. Als onderwerpen voor activiteiten hebben panelleden de voorkeur voor literatuur/lezingen, kunst/geschiedenis, natuur en omgeving, creatief en zelfontwikkeling. Qua tijdstip gaat de voorkeur voor het volgen van activiteiten uit naar doordeweekse avonden en weekend middagen.

Activiteiten die panelleden het meest bij de bibliotheek vinden passen, zijn schrijverspresentaties, leesclubs, voorlezen, informatieve lezingen en kinderactiviteiten.

 

Beoordeling activiteiten bibliotheek
Panelleden die deelnamen aan activiteiten in de bibliotheek, beoordelen deze goed met een 7,8 gemiddeld. Ook de verschillende aspecten zoals de voorzieningen, organisatie en communicatie van de activiteiten worden goed beoordeeld.

Activiteiten die ik heb bijgewoond waren goed georganiseerd en van goede kwaliteit!

– quote uit het onderzoek –

De helft van de panelleden die weleens activiteiten bezoeken, vindt het aanbod groot genoeg. Wanneer BiebPanelleden wordt gevraagd of zij activiteiten missen in het aanbod noemt slechts 8% een activiteit, en de activiteiten die ze noemen zijn zeer divers.